De dyreste sommerdekkene er best

NAF har nok en gang testet sommerdekk og konkludert med at de dyreste også er de beste.

Publisert: 2. May 2017 | Kategori: Sommerdekk

I testen, som ble publisert i mars i år, finner vi alle de kjente merkene på toppen av listen: Nokian, Continental, Michelin og Bridgestone og Pirelli – tett fulgt av Goodyear.

Testen er publisert i bladet Motor og består av forsøk med 18 sommerdekk i ulike prisklasser.

Hvert år dukker spørsmålet opp om hvor uavhengig Motor (som er eid av NAF) er. NAF kommer i en artikkel på sine hjemmesider med et tilsvar for å imøtegå påstandene:

“Hvert år dukker det opp spørsmål om tester av dekk er uavhengig, eller om Motor eller NAF er kjøpt og betalt av dekkprodusentene. Vi er ikke kjøpt og betalt. Dekkene kjøpes inn anonymt fra flere forskjellige steder og til forskjellige tidsrom, slik at produsentene ikke kan sende spesiallagde dekk til testen.”

Les mer her: https://www.naf.no/forbrukertester/dekktester/sommerdekktest-2017/

Avgjørende veigrep

De største utslagene for kvaliteten på dekkene kommer ved veigrep, eller mangel på sådan. Flere av billigdekkene har ved lavere fart lengre bremselengde og mister grepet i vannplaningstestene.

Egenskaper man skal se etter i sommerdekk, er kort bremselengde, evnen til å håndtere vannplaning og sidegrep som gjør at du beholder kontrollen ved en unnamanøver.

Sjekk med flere forhandlere

Testen er foretatt på en VW Golf, og sommerdekkene er i dimensjonene 205/55 R16. Sommerdekktesten er gjennomført utenfor Marseilles (Frankrike) og er et samarbeid mellom Motor, svenske Aftonbladet og Auto Motor og Sport, finske Tekniikan Mailma og russiske Auto Revue.

De store prisforskjellene på dekkene gjør at det ikke oppgis priser i testen. Derfor lønner det seg for bileiere å shoppe litt rundt hos ulike forhandlere.

Testdekkene blir kjøpt i butikk, så langt det er mulig. De kjøres med full ABS brems fra 80 km/t på våt asfalt – 100 km/t på tørr asfalt.

Vannplaning måles ved å akselerere bilen inn i et vannbasseng og måle hastigheten i det føreren mister kontrollen over kjøretøyet.

Her er mer om hvordan dekktesten gjennomføres.

NAF anbefaler å styre unna de billigste dekkene

Det finnes rimeligere dekk med bra egenskaper, eksempelvis Kenda og Linglong som plasserer seg på delt åttendeplass på lista (av totalt 18).

Disse dekkene er langt bedre enn gamle, slitte sommerdekk, men NAF anbefaler likevel å styre unna de aller dårligste, nye dekkene, rett og slett av hensyn til egen sikkerhet.

Her kan du lese om testen og plasseringene i utvalgte kategorier: