Fordelene ved premium sommerdekk

Selv om rimelige sommerdekk definitivt kan være bra nok, er det sikrere å kjøpe litt dyrere dekk.

Publisert: 15. Feb 2017 | Kategori: Sommerdekk

Mange bileiere ser på prislappen når de skal kjøpe nye dekk til kjøretøyet. Det er helt naturlig. Dekkjøp, enten det er om sommeren eller vinterstid, er en betydelig investering.

Imidlertid kan det enkelte ganger være en vanskelig øvelse å måle pris opp mot kvalitet. Noen dekktester kan virke forvirrende, fordi det er uklart hva man egentlig bør prioritere til akkurat sin egen bil.

Én sak er altoverskyggende: Prioritér sikkerheten!

Gode sommerdekk griper skikkelig på både tørre og våte veier. Skikkelige mønster skal lede vekk vann og redusere risikoen for vannplaning. Med dekktangeringer på størrelse med håndflater, må man alltid tenke på at dekkene skal håndtere akselerasjon, styring og bremsing på diverse underlag.

Premium best i regn

Flere tester viser at premiumdekk jevnt over presterer bedre i regn enn billige dekk. Husk at du uansett bør bytte vinterdekkene når gradstokken passerer + 7°C.

Bridgestone viser til tester hvor gapet på ytelse mellom sommer- og vinterdekk er enorme, avhengig av veiforhold og temperatur. I fuktig vær og temperatur på ca + 30°C, har en bil med gode sommerdekk opptil 30 prosent kortere bremselengde enn en bil med vinterdekk.

Så veigrepet til splitter nye premium sommerdekk er som regel helt suveren, enten det er sidegrep eller langsgående grep.

Mindre rullemotstand med dyrere sommerdekk

En annen sak er at billigere dekk nesten alltid har større rullemotstand enn de noe mer kostbare. Jo høyere klassifisering, dess lavere drivstofforbruk.

Dermed kan regnestykket over tid fort gå i bileiernes disfavør, selv om du i utgangspunktet betalte mindre for såkalte budgetdekk. I tillegg er det en del sjåfører som irriterer seg over mye støy. Lavere rullemotstand gir mindre bråk fra hjulgummien.

Er du vant til pigg om vinteren, vil overgangen til premiumdekk om sommeren bli overveldende positiv. Komforten er bedre, støyen mindre og drivstofforbruket lavere

Et moderne kappløp

Også innen dekkverdenen forskes det iherdig for å finne nye og bedre løsninger som skal gavne bilistene. Premiumdekk produseres som en følge av avansert teknologiutvikling og forskning over lang tid, både i materialer, testmetoder, industrielle prosedyrer, forskning og utvikling.

Dekkene skal gi optimal ytelse, sikkerhet, grep, rullemotstand og ikke minst varighet. Derfor benyttes datamodellering, fluiddynamikk og simuleringsverktøy i utviklingsøyemed.

Viktig hvor du bor og hvem du er

Både bilmerke, hvor du bor og kjøremønster bør påvirke hva slags sommerdekk du setter på bilen.

Blir det kun korte turer i byen, kan det muligens holde med budgetdekk.

Kjører du lengre distanser, kan det hende du trenger ekstra veigrep og mer solide hjul som tåler akselerasjon, kjapp styring og mange oppbremsinger.

Du velger selv. Det viktigste er at du ved dekkjøp bruker hodet i tillegg til det som er i lommeboken.