I år er det flere bedre vinterdekk enn noen gang før

Bladet Motor har tradisjonen tro testet vinterdekk ved inngangen til vintersesongen. I år konkluderes det med at det er flere gode dekk å velge mellom enn noen gang tidligere.

Publisert: 9. Dec 2016 | Kategori: Vinterdekk

Det er NAF som er utgiver av magasinet Motor og konkluderer med at du som bileier har store muligheter denne vintersesongen når det gjelder å finne kvalitetsdekk.

Continental er vinnerne uansett om vi snakker piggfritt eller piggdekk, mens Nokian er i toppen blant vinterhjul med pigg, og ikke langt etter på de piggfrie. Disse to merkene er testvinnere når hovedfokuset er rettet mot egenskaper på is og snø (65 prosent betydning vs 20 prosent våt veg).

Her er testen fra 2015: https://www.motor.no/tester/dekktester/vinterdekk-2015/

Testen er imidlertid lagt opp med vekt på ulike parametere. Det er dermed mulig å få en annen rekkefølge hvis man endrer egenskapene man foretrekker i en tabell, for eksempel hvis støy fra dekk betyr en del, og du vil ha den høyere på skalaen.

Her finnes du hele testen. Den er i digitalutgaven av Motor og inneholder tabeller og karakterer. Det er innlogging for NAF-medlemmer

https://www.naf.no/pdf/motor-digital-nr5-2016/#36

Piggdekk best på is

Det virker logisk og blir bevist år etter år: Det er kortere bremselengde på blank is med piggdekk enn med piggfritt. Det er fortsatt ingen som har greid å finne vinterhjul uten pigg som matcher de med pigg.

I årets test er forskjellen på bremselengde 16 meter i favør av Nokians piggdekk sammenliknet med det beste piggfrie på is (Michelin). Testen er gjort i en hastighet på 50 km/t. På snø er det omtrent helt jevnt, mens på tørr vei er det piggfritt som er vinneren jevnt over.

Her er hele saken hos bladet Motor: https://www.motor.no/tester/dekktester/test-av-piggdekk-og-piggfrie-vinterdekk-2016/

Slik testes dekkene

Motor samarbeider med Aftonbladet, Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland for å utføre testene. Alle dekk kjøpes inn anonymt i butikk, dermed unngår man påstander om at produsentene skreddersyr spesialutgaver til testbruk.

Det hyres inn profesjonelle testere hos Test World i Finland for å evaluere dekkene, og dekkene testes både på baner utendørs og i innendørs testanlegg. Det blir ikke oppgitt pris på de ulike merkene. NAF begrunner det med at prisvariasjonene er så store, at det ikke vil ha noen hensikt å sette en snittpris.

Det enkleste for deg som bileier er å sende epost eller ringe rundt til ulike forhandlere for å sjekke pris på de ulike merkene opp mot hverandre.

Her ser du en kortversjon av oversikten over de beste vinterhjulene i 2016: https://www.naf.no/forbrukertester/dekktester/vinterdekktest-2016/