Ikke kjør for fort med nye piggdekk

Splitter nye piggdekk bør få en solid innkjøringsfase. Hurtig akselerasjon eller brå nedbremsing er spesielt lite smart hvis du ønsker å beholde piggene på.

Publisert: 1. Mar 2017 | Kategori: Vinterdekk

Utfordringen ved uforsiktig kjøring, for eksempel krappe svinger i høy fart, er ikke bare at pigger kan falle ut, de kan også bøye seg i en unaturlig stilling og dermed mister de effekt mot vinterunderlaget.

Minst 30 mil i moderat hastighet. Det er rådene fra dekkekspertene hvis du skal være sikker på å beholde piggene i de nye dekkene dine. Spesielt de fem første milene bør man kjøre varsomt.

Husk hvor vinterdekkene har vært montert

En sommersesong gjør ofte godt for sjel og sinn, men det er viktig å huske på hvor vinterdekkene var plassert forrige sesong.

Dekkene bør monteres i samme rulleretning og på samme side av bilen i hele dekkenes levetid.

Pigger gir ikke høyere drivstofforbruk

Det er en myte at piggene skaper så sterk friksjon mot veien at bilen bruker mer bensin. Det er gummiblandingen som først og fremst påvirker forbruket.

Generelt har vinterdekk mykere gummiblanding enn sommerdekk, og graden av naturgummi og tilsetninger bestemmer hvor elastisk dekket er. Jo mer elastisk, jo lavere motstand og forbruk.

Pass på piggdekksesongen og bruk i utlandet!

Det er verdt å merke seg at piggdekk ikke er tillatt fra første mandag etter 2. påskedag, og frem til 1. november.

Men det finnes unntak for dårlig føre: Hvis man skal krysse fjelloverganger, eller hvis man trenger tilstrekkelig veigrep på for eksempel is, vil det være mulig å benytte piggdekk.

Piggdekk på alle hjul

Sjekk alltid at det er tilstrekkelig med pigger igjen før du klargjør de brukte dekkene for nok en vintersesong. Det finnes intet påbud om å erstatte manglende pigger, men det finnes krav om at man må ha piggdekk på alle fire hjul,

Du kan lovlig kjøre med piggdekk for eksempel i Danmark, Frankrike, Spania, Sveits, Østerrike og Italia. Imidlertid tillater ikke Tyskland pigger på autobahn. Skal du være helt sikker, ville vi ha droppet piggdekkene på vei nedover i Europa!

(PS! Med piggfrie vinterdekk må du passe på ikke å overskride hastigheten dekkene er bygd for. Dekk for norske forhold er vanligvis Q-dekk,160 km/t).

Merk deg disse forholdene for kjøretøy under 3.500 kilo

 • Det gjennomsnittlige overheng på nye piggdekk (før det tas i bruk) må ikke overstige 1,2 mm.
 • Største antall pigger:
  • hjuldimensjon t.o.m. 13 ″: 90 stk.
  • hjuldimensjon 14 og 15 ″: 110 stk.
  • hjuldimensjon f.o.m. 16 ″: 130 stk.
  • (Største antallet pigger for kjøretøy over 3.500 kilo er 130 stk.)
 • Største tillatte vekt pr. pigg er 1,1 g for biler under 3,5 tonn, mens den er på 3 g pr. pigg for større kjøretøy over 3500 kilo