Ikke trekk piggene ut av dekkene

Noen ordner seg piggfrie dekk ved å trekke ut piggene av vinterdekkene de nettopp har kjøpt. Det er ikke så lurt.

Publisert: 20. Dec 2017 | Kategori: Vinterdekk

Det finnes flere virkemidler for å få bilistene til å kjøre med piggfrie vinterdekk i de store byene. Ett er å innføre piggdekkavgift. I stedet for å kjøpe nye, piggfrie dekk velger noen bileiere da å trekke ut piggene av de gamle dekkene.

Brooms bilekspert vil ikke anbefale denne metoden. Selv om han forstår det kan være fristende, er det en farlig måte å spare penger på, fordi forskjellen på piggdekk og piggfrie vinterdekk er mye mer enn bare piggene.

– Et piggfritt vinterdekk er utviklet og konstruert nettopp med tanke på at pigger ikke skal monteres. Disse dekkene har en annen gummiblanding og veldig ofte også mange flere seipinger, de tynne tverrgående sporene, som igjen gir lameller som gir godt grep mot underlaget, sier Benny Christensen i TV 2s bilmagasin Broom.

Mer om hva Broom sin Benny Christensen sier her.

Kan være farlig

Dekk1 i Stavanger får daglig spørsmål om temaet. De mener hovedårsaken er at det ble innført i Stavanger kommune en piggdekkavgift på 1400 kroner den 1. november 2017.

Avdelingsleder Bjørn Borgen i Dekk 1 hevder bremsestrekken blir lengre med et piggdekk uten pigger hvis du sammenliknet med nye vinterdekk. Han sier til Rogalands Avis at gummilaget er tynnere og at det øker faren for punktering.

– I verste fall kan det være farlig, sier han og fortsetter:

– Du mister egenskapene som et vinterdekk skal ha. Piggfrie vinterdekk er konstruerte nettopp for at pigger ikke skal monteres. De har en annen gummiblanding og flere riller på dekkene. Piggdekk  har ikke like mange riller som de piggfrie variantene, opplyser han til Rogalands Avis (RA)

Mer om det å trekke ut pigger av piggdekk her.

Slipper avgift

Stavanger kommune kjenner til at bilister fjerner pigger for å slippe avgift. Dermed slipper de gebyr.

– Men å kjøre med piggdekk uten pigger er ikke noe vi vil anbefale. Sikkerheten blir dårligere, slår miljøsjef i Stavanger, Jane Nilsen Aalhus, fast overfor RA.